Magyar Pszichológiai Társaság Ifjúsági Tagozata

MPT Ifjúsági Tagozat

Három az egyben: sport, művészet és pszichoterápia. Azaz betekintő a mozgás- és táncterápiába

Módszerspecifikus Képzés Katalógus

2021. december 02. - Baki Franciska

bjb.jpg

A mozgás fajunk számára egy alapvető képesség, egészséges kialakulása fontos fejlődéspszichológiai mérföldkő. Egyik formája, a tánc pedig szerte a világon megtalálható mióta ember az ember, kultúráinknak lényeges alapkövét képezi. Rengeteg esemény és történés eszköze volt, például történeteket meséltek vele, rituálékon, ünnepeken fontos pillanatokat testesített meg, vagy szórakozásra használták. Ezekben az alkalmazási módokban közös, hogy a táncnak célja van, mégpedig az, hogy egyetlen hang kiadása nélkül kifejezzük érzelmeinket, gondolatainkat.  A mai világban a tánc egy több területhez is besorolható jelenséggé vált, a sport és a művészet világában egyaránt megállja a helyét. A mozgás- és táncterápia kialakulásával nem kell azonban élsportolónak vagy balerinának lenni ahhoz, hogy élvezzük jótékony hatásait ennek a mozgásformának.

A pszichológushallgatók számára fontos tájékozódni a különböző, rendelkezésükre álló módszerspecifikus képzések felől, hogy megtalálják a nekik legjobban tetsző terápiás eljárást. Az Magyar Pszichológiai Társaság Ifjúsági Tagozata, ezért egy cikksorozat keretein belül igyekszik összegyűjteni a képzéseket, és ezáltal próbál segítséget nyújtani pszichológus hallgatók számára. A cikkek azonban nem csak a segítő szakmát választó hallgatóknak szolgálhatnak iránymutatásként, hanem azoknak az olvasóknak is, akik épp pszichológus-keresésen gondolkoznak. A cikkekből támpontokat kaphatnak, amik hozzájárulnak a számukra legmegfelelőbb szakember megtalálásához.

A piruettől az önkifejezésig – Mi is az a Mozgás- és Táncterápia?

A módszer visszanyúlik a 19. század vége és a 20. közötti időkbe, az első művelői a modern tánc megjelenésével együtt érkeztek meg professzionális táncosok személyében. Rájöttek, hogy a mozdulataikat megtölthetik és irányíthatják saját érzelmeikkel, ezzel kifejezve és kommunikálva őket. Korábban a tánc szemlélete elfordult a művészetek irányába, mint például a balett esetében, ahol a pontosság és szépség fontosabb volt a listán, mint a táncos egyéni érzelmei.
A módszer többszörös átalakuláson ment keresztül, hatással volt rá többek között a pszichodinamikus nézet az 1940-es években, míg végül 1966-ban megalakult az American Dance Therapy Association (ADTA, tehát az Amerikai Táncterápiás Szövetség).

A Mozgás- és Táncterápiát a holisztikus szemlélet jellemzi, tehát az embert egész teljességében kezeli, szétválaszthatatlanul összefonódottnak tartja a testet és a lelket. Magyarországon a pszichodinamikus mozgás- és táncterápia a Pszichoterápiás Tanács által akkreditált módszer, melyet a következő módon definiál: ,,Olyan önismereti és pszichoterápiás módszer, amely a testtudati gyakorlatokat, a mozgásimprovizációban, táncban rejlő alkotó és gyógyító lehetőségeket összekapcsolja a pszichoanalitikusan orientált csoportterápia eszközeivel.”

A terápiát általában kiegészítő terápiaként alkalmazzák, de a megfelelő szakember vezetésében önállóan is van rá lehetőség. A terápia által kiszabott küldetés az, hogy felszínre hozzuk elfojtott érzelmeinket, megéljük őket. Segíthet gyógyítani torzult önképünket, hiszen folyamatosan figyelünk testünkre, megismerjük azt. Ezzel erősödik a realitással való kapcsolatunk, melynek köszönhetően esély nyílik a verbális terápiába való továbblépésre. Ezen kívül a más emberekkel való kapcsolódási alkalmak segíthetnek a kommunikációs készségek fejlesztésében, valamint pszichoszomatikus betegségekkel való megküzdésben is hasznunkra válhat.

jbk.png

Az első lépéstől a megélésig – Hogyan is néz ki egy terápiás alkalom

Az alkalmak csoportban zajlanak le, ezzel is éreztetve, hogy az ember nincs egyedül, tud másokra támaszkodni nehéz érzései megélésekor. Egy foglalkozás nagyjából 5 órás, vannak gyorsabb (kb. 50-100 óra), illetve hosszabb (kb. 250 óra) lemenetelű terápiák. Először egy nyitókör során bemutatkoznak, megosztják egymással, hogy telt a napjuk, jelen pillanatban nyomja-e valami a lelküket. Ezután következik a mozgás szakasza, ahol a résztvevők instrukciók mentén lépnek kapcsolatba saját magukkal, alakítják testtudatukat. Dolgozhatnak egyedül, ketten, hárman, vagy akár többen, mindegyik változatra meg tudja adni a lehetőséget a terápia, az alkalmak tartalma könnyedén igazodik a csoport igényeihez. A mozdulatok kivitelezésekor alakul ki a nonverbális kapcsolódás élménye, mikor a kliens kifejezi érzelmeit egy mozdulatsorral, a terapeuta pedig ezt tükrözi, ezt nevezzük „mirroring”-nak. Egy másik népszerű mozzanat az, amikor beemelnek egy kiegészítőt, lehet szó bármilyen tárgyról, egy seprűről, sálról, amit a mozdulatokat végző személy belevisz a történetébe, teste meghosszabításaként kezeli és építi be azt. Az alkalom végén lezárásként egy újabb beszélgető kör következik, amelyben megvitatják tapasztalataikat a résztvevők, adott esetben reflektálnak egymásra, kapcsolódnak egymáshoz.

Kire illik az üvegcipellő? – Kiknek, milyen nehézséghez ajánlják a terápiát?

A Mozgás- és Táncterápiát az eddigi kutatások alapján a következő nehézségekre, problémákra ajánlják:
hangulatzavarok (depresszió, szorongás),  neurózisok, személyiségzavarok, pszichoszomatikus problémák, önértékelési- illetve testképzavarok, kapcsolati és kommunikációs problémák, személyiségfejlesztés, stresszkezelés/csökkentés, nem verbális érzékenység és szociális készségek fejlesztése, poszttraumatikus stressz esetén.

Abban az esetben is nyugodtan fordulhatunk ehhez a terápiás módszerhez, ha szeretnénk önismeretet szerezni, érdekel minket a mozgás és a lélek kapcsolata, vagy esetleg javítani akarunk saját testünkkel való kommunikációnkon. 

 

Képzési helyek, ahol Mozgás- és Táncterápiával foglalkozó szakemberekké válhatunk:

Források:

magyar nyelvű:

angol nyelvű:

A bejegyzés trackback címe:

https://mpt-it.blog.hu/api/trackback/id/tr5516767644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása