Magyar Pszichológiai Társaság Ifjúsági Tagozata

MPT Ifjúsági Tagozat

Szemmozgással a traumatikus emlékek ellen: az EMDR terápia

2023. április 12. - Karaffa Klaudia

Mi a trauma? 

 A trauma egy olyan erős veszélyt jelez, amely azzal, hogy sérti a pszichikum védekezőképességét, az én széteséséhez vezethet. Traumatikusnak nevezzük azokat az eseményeket, amelyeket valamilyen oknál fogva az egyén kevésbé, vagy egyáltalán nem tud feldolgozni, kezeléséhez nincsenek eszközei. Traumatikus élmények az olyan megrázó életesemények, mint például háború, fegyveres támadások, balesetek. 

A trauma által okozott maradandó problémák, következmények feldolgozására, enyhítésére dolgozták ki a következő módszert: az EMDR terápiát. 

kep2_2.jpg

Az EMDR terápiáról

A módszer felfedezése Francine Shapiro, amerikai pszichológusnő nevéhez fűződik, aki véletlenszerűen, saját tapasztalata által ismerte fel a módszer lényegét. Shapiro-nak egy hosszabb séta során sötét gondolatai támadtak, majd azt vette észre, hogy ez az erős érzelmi töltet csökkenni kezdett azzal, hogy a szemei gyors ide-oda mozgást produkáltak. Ezután mindenképpen szerette volna megvizsgálni azt, hogy mások esetében is hasonló hatás érhető- e el.

Első kutatásaiban vietnámi háborús veteránokat vizsgált, akik PTSD- től szenvedve már egy ideje terápiás kezelésben vettek részt. Megkérték a veteránokat, hogy emlékezzenek vissza egy-egy traumatikus eseményre, közben a szemüket mozgassák ide-oda. A veteránok visszaemlékezései ezáltal könnyebbnek bizonyultak. Francine úgy tartotta, hogy a traumatikus élmények ezen módon történő felidézéseiben a félelemcsökkentés, az ún. deszenzitizáció játszik szerepet, emellett olyan kognitív jelenségek is megfigyelhetővé váltak, amelyek a szörnyű emlékképeket egyszerűen, spontán módon módosítják. 

A traumatikus emlékképek módosulása az információfeldolgozási folyamatokban figyelhető meg. Az élményeket, emlékképeket az információfeldolgozási rendszerünk feldolgozza, azonban az érzelmileg erősen megterhelő életesemények egyfajta egyensúlyzavart okoznak az agyban, és az ehhez füződő érzelmek, gondolatok együtt ebben az állapotban raktározódnak el. 

Ahhoz, hogy ezeket az emlékképeket előhívjuk, a REM-fázishoz hasonló állapotba kell kerülni, mindez a szemmozgások hatására elérhető, így a traumatikus emlékek hozzáférhetővé, ezáltal feldolgozhatóvá válnak. 

kep3jpg.jpg

A terápiáról

Az EMDR (Eye Movement Desenzitization and Reprocessing) szemmozgásokkal történő deszenzitizálás és újrafeldolgozást jelent. Ezt a terápiás módszert 1989-ben dr. Francine Shapiro dolgozta ki, és írta le. 

Az Amerikai Pszichiátriai Társaság ezt a terápiás eljárást tartja leginkább javasolt módszernek, hiszen ez az egyetlen, amely hatásosnak bizonyult, mégis a legkevesebb időre teszi ki az egyént a trauma újraélésének, ezáltal kevesebb az esély arra, hogy újratraumatizálódik. 

Korábbi trauma hatására váratlan helyzetekben bukkanhatnak elő emlékképek, melyeknek hatására az egyén alvászavartól, ingerlékenységrtől, PTSD-től szenvedhet.

Ez a fajta integratív terápiás eljárás abból a tézisből indul ki, hogy a jelenkori problémák, nehézségek leginkább múltbéli tapasztalatokból erednek. Első sorban ezt a múltbéli traumatikus tapasztalatot keresik meg, majd a feltárást követően összekapcsolják a jelenben, esetlegesen a jövőben lévő problémákkal, és ezek egymás után kerülnek feldolgozásra. Természetesen a traumafeldolgozás szigorú keretszabályok között történik, amelyet a terapeuta ítél meg a kliens körülményeit, szükségleteit szem előtt tartva. 

kep4.jpg

A terápiás folyamat

A terapeuta megkéri a klienst, hogy idézze fel a traumatikus eseményt, amennyiben van rá lehetősége, számoljon be róla. A páciens újraéli a traumát, eközben különböző, a traumatikus eseménytől eltérő ingereket kap. Ezek az ingerek egyes esetekben testi érzeteket, érzelmeket, gondolatokat okozhatnak. Kétoldali stimuláció és a traumatikus élményre való visszaemlékezés együttesen van jelen a folyamatban, a stimuláció egészen addig tart, ameddig a felszínre törő tramatikus élmény már nem megterhetlő az egyén számára. A stimulációk között a terapeuta érdeklődik , hogy a páciensben milyen emlékképek, érzelmek, folyamatok jelentek meg. A folyamat akkor érhet véget, ha a páciens mély nyugalmat érez, a traumatikus élmény visszaintegrálódott a személy élettörténetében, mindezt heves érzelmi reakció követhet, amely természetesen időszakos. 

A terápia hatásai

A kliens az érzelmileg megterhelő emlékképek visszaidézése során, egyre távolabbinak észleli az emlékeket, mellyel a fenyegetettség érzése is enyhülni kezd. Az emlékek felidézésével a kliens képes újabb nézőpontokból megvizsgálni azokat, melynek hatására a visszatérő, félelmetes képek távolodnak, majd a tünetek megszűnéséhez vezetnek.  

 

Az EMDR- terápia javallatai

PTSD-ben (Poszttraumás stressz szindróma), fóbiákban, depresszióban, kényszerbetegségben, függőségben szenvedő személyeknek ajánlott.

A Magyar EMDR Egyesület egy olyan szakmai közösség, ahol megtalálhatóak az EMDR terápiás módszerben képződött szakemberek, kiknek listája megtekinthető az egyesület hivatalos honlapján. 

 

Forrás:

https://emdr.hu/emdr-terapia/mit-jelent-az-emdr/ Letölte: 2023.01.27.

https://mipszi.hu/cikk/151011-emdr-terapia

https://egeszsegvonal.gov.hu/e-e/1552-emdr-terapia.html#az_emdrterpia_hatsa

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mpt-it.blog.hu/api/trackback/id/tr9718100878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása