Magyar Pszichológiai Társaság Ifjúsági Tagozata

MPT Ifjúsági Tagozat

Társas támogatás, mint alapvető emberi szükséglet

2024. május 10. - Pálffy Dorottya

tarsas_tamogatas_kep_1.jpg

Az egészségmagatartásunkhoz, egészségünk megőrzéséhez elengedhetetlen a minőségi társas kapcsolatok megléte. Születésünktől kezdve szükségünk van édesanyánk, édesapánk támogatására, szeretetére, ahogy iskolában, munkahelyen is kiemelt jelentőséget fordítunk baráti kapcsolatok kialakítására. Számos kutatás támasztja alá, hogy a társas támogatás alacsony szintje, illetve hiánya növeli a szomatikus betegségek kialakulásának kockázatát (i).

Társas támogatás és a stresszcsökkentés

A társas kapcsolatok az alábbi mechanizmusok során hatnak pozitívan az egészségünkre:

  • Stresszcsökkentő modell
  • Főhatásmodell

A stresszcsökkentő modell a kapcsolatokat úgy tekinti, mint pszichológiai és materiális források, ezáltal úgy véli, hogy maga a támogatás hite, miszerint szükség esetén számíthatunk segítségre, enyhítheti az adott eseményre adott fiziológiai és érzelmi reakciókat, továbbá gátolhatja a maladaptív viselkedési módok kialakulását (i).

A főhatásmodell a kapcsolatok létére helyezi a hangsúlyt, hogy attól függetlenül is eredményesek, hogy nem áll fenn stresszhelyzet. A társas támogatás pozitív hatással lehet az egyén egészségmagatartására nézve, ösztönözve például a rendszeres testmozgásra, egészséges étkezésre, továbbá növelheti a pozitív érzések előfordulásának gyakoriságát, csökkentve a negatív érzelmek időtartamát és intenzitását (i). 

Társas integráció és támogatás 

A társas kapcsolatok pozitív hatásainak két típusát vizsgálták:

  • Társas integráció
  • Társas támogatás

A társas integráció arra utal, hogy mennyire vagyunk részesei a társas kapcsolatoknak szélesebb körben, beleértve a kapcsolatok számát, gyakoriságát és szerkezetét. Míg a társas támogatás sokkal inkább az érzelmi részére hat, annak megélésére, hogy fontosak vagyunk valakinek, van, aki szeret, tisztel minket, mely kölcsönös kötelezettségeken alapul (i). Társas támasz alatt a másoktól kapott észlelt gondoskodást, megbecsülést, segítséget érjük. Ennek forrásai lehetnek  a családtagok, barátok, munkatársak, orvosok és közösségek (ii).

tarsas_tamogatas_kep_2.jpg

Szociális izoláció és betegségek kialakulása

Szociális izoláció alatt a társas támogatás hiányát vagy nagyon alacsony szintjét értjük. Ilyen esetben nagyobb eséllyel fordul elő depresszió, illetve a magas vérnyomás, elhízás és a szív-és érrendszeri megbetegedések előfordulása is magasabb. Az alacsony társas támogatás esetén továbbá kutatások támasztják alá, hogy azon személyek, akik erős társas kapcsolatokkal rendelkeznek, 50%-kal nagyobb életben maradási eséllyel rendelkeznek, mint gyengébb társas kapcsolatokkal rendelkező társaik, illetve a szív- és érrendszeri betegségekből való elhalálozás kevésbé valószínű náluk (i). 

Társas kapcsolatok fontossága

Társas kapcsolataink meghatározó szerepet játszanak az életünkben, többek között az egészségünk megtartásában és betegségek megelőzésében is. Kiemelt jelentőséggel bír tehát, hogy ápoljuk, gondozzuk kapcsolatainkat, és minőségi időt töltsünk el szeretteinkkel. 



Források:

  1. Ocsovszky, Z., Rafael, B., Martos, T., Csabai, M., Bagyura, Z., Sallay, V., & Merkely, B. (2020). A társas támogatás és az egészséges életmód összefüggései. Orvosi Hetilap, 161(4), 129-138.
  2. Sándor, Z., Látos, M., & Csabai, M. (2020). Az észlelt társas támogatás összefüggéseinek vizsgálati lehetőségei a PRISM-D rajzteszt segítségével kórházi kezelés alatt álló súlyos betegek körében. Orvosi Hetilap, 161(39), 1688-1696.

A bejegyzés trackback címe:

https://mpt-it.blog.hu/api/trackback/id/tr7418386093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása