Magyar Pszichológiai Társaság Ifjúsági Tagozata

MPT Ifjúsági Tagozat

Család- és párterápia: avagy mikor a pszichológusnál többen ülnek a kanapén.

Módszerspecifikus Képzés Katalógus

2021. november 26. - Simon Rebeka

 pexels-cottonbro-4098228.jpg

Az ember társas lény. Ez azt jelenti, hogy akkor tudmegfelelően funkcionálni, ha körülveszik számára fontos személyek. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a legfontosabb személyek mindannyiunk életében a családunk tagjai, szülők, testvérek, és a párunk, élettársunk, házastársunk. Hozzájuk fordulunk kisebb- nagyobb problémáinkkal, támogatást, melegséget várunk tőlük, de mi van akkor, ha ezek az elvárások nem valósulnak meg? Ilyen problémák megoldásában segíthet a család- és párterápia.

A pszichológushallgatók számára fontos tájékozódni a különböző, rendelkezésükre álló módszerspecifikus képzések felől, hogy megtalálják a nekik legjobban tetsző terápiás eljárást. Az Magyar Pszichológiai Társaság Ifjúsági Tagozata, ezért egy cikksorozat keretein belül igyekszik összegyűjteni a képzéseket, és ezáltal próbál segítséget nyújtani pszichológus hallgatók számára. A cikkek azonban nem csak a segítő szakmát választó hallgatóknak szolgálhatnak iránymutatásként, hanem azoknak az olvasóknak is, akik épp pszichológus-keresésen gondolkoznak. A cikkekből támpontokat kaphatnak, amik hozzájárulnak a számukra legmegfelelőbb szakember megtalálásához.

Mi is a család- és párterápia?

A család- és párterápia egy rendszerszemléletű pszichoterápiás irányzat, tehát a problémák megoldását, nem a személyen belüli történések megfigyelésével kísérli meg, hanem sokkal inkább a személyek közötti kapcsolati jellegzetességek, működések feltérképezésével. A terápiás folyamat az „itt és mostban” zajlik, tehát nem a múltbeli eseményekre fókuszál, hanem az ülés során, és a két ülés között történtekre. A rendszerszemléletű megközelítés sajátossága, hogy a konfliktusok és elakadások keletkezési helyeként a családot, vagy a párt tekinti, ezért ez lesz a terápiás beavatkozás helye is. A család vagy pár egy tagjánál megjelenő tünetet, az egész család vagy a pár egészének szintjén kell értelmezni, hiszen az egyéni problémákat, elakadásokat a család vagy pár közösen hozza létre.

Hogyan néz ki egy terápiás ülés?

Egy ülés másfél óráig tart, és érdekesség, hogy a folyamatot egy terapeuta páros, azaz két terapeuta vezeti. Ez segíti az ülések során történtek sokoldalú megközelítését, és mivel „több szem többet lát”, ezért több szempont érvényesülését. Sokszor a terapeuta párost egy férfi és egy nő alkotja, hogy a család vagy pár női és férfi oldala kellően reprezentálva legyen. Az ülésekre a család azon tagjait igyekeznek meghívni, akiket az adott probléma érint, tehát nem biztos, hogy a terápiás alkalmakon az egész család együtt vesz részt. A terápiás folyamat általában 6-10 ülésből áll, amik kétheti gyakorisággal történnek. Erre azért van szükség, hogy a család vagy pár tagjainak, az ülésen elindított változásokat legyen idejük otthon is kipróbálni, hogy azok megszilárdulhassanak. A terapeutákra aktív jelenlét jellemző, akik interaktív feladatokkal, például rajzolással, gyurmázással, szoborépítéssel teszik interaktívvá a terápiás üléseket.

pexels-cottonbro-4098213.jpg

Terápia célja

A terápia célja, hogy segítse a klienseket a konfliktusok megoldásában, és hogy kijavítsa a rosszul működő viselkedésláncot. Azonban a terápia célja nem minden esetben az, hogy a család vagy a pár együtt maradjon. Ha tagok úgy döntenek, hogy nem szeretnék a kapcsolatot tovább folytatni, akkor a terápia célja, hogy segítse a kapcsolat békés rendezését, és ha gyermekes családról van szó, akkor segít abban, hogy a szülők úgy tudjanak elválni, hogy együttműködésük megmaradjon és a gyermekek meg tudják tartani a kapcsolatot mindkét szülővel.

Kinek ajánlott?

A terápiában való részvételre alig vannak ellenjavallatok, a terápiát javasolják mindenkinek, aki egy család tagja, vagy párkapcsolatban él, és úgy érzi, hogy hosszabb ideje megoldatlan problémákkal küzdenek, amelyek a személyek együttműködéséből fakadnak.

 

 

Akkreditált képzési helyek:

Megújulás Családterápiai Alapítvány: https://csaladter.hu/index.php/kepzesek

Magyar Családterápiás Egyesület: https://csaladterapia.hu/index.php?q=tanfolyamok

Források:

https://soulwell.hu/csalad-es-parterapia/

http://www.csaladesparterapia.hu/mi-a-csaladterapia.html

https://budaipszichologus.hu/gyakori-lelki-problemak/par-es-csaladterapia/hogyan-zajlik-a-csaladterapia/

A bejegyzés trackback címe:

https://mpt-it.blog.hu/api/trackback/id/tr4416765302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása