Magyar Pszichológiai Társaság Ifjúsági Tagozata

MPT Ifjúsági Tagozat

Terápia módosult tudatállapotban – a Módszerspecifikus Integratív (felnőtt) Pszichoterápia képzés

Módszerspecifikus Képzés Katalógus

2021. december 23. - Wolford Ildikó

bjk.jpg

Az integratív pszichoterápia feltételez egy minden terápiás elméletben közös, egységes emberképet, mely belső folyamatainak leírását különböző „nyelven”, de azonos tartalommal teszik meg. Az integratív szemlélet módszertani, technikai, valamint elméleti síkon is megjelenik. Az emberi psziché elakadásainak, megbetegedéseinek széles spektrumát teszi kezelhetővé számos pszichoterápiás módszer (KIP, EST, NLPt, EBT, hipnobehaviorális technikák) alkalmazásával és a módosult tudatállapot hasznosításával.

A pszichológushallgatók számára fontos tájékozódni a különböző, rendelkezésükre álló módszerspecifikus képzések felől, hogy megtalálják a nekik legjobban tetsző terápiás eljárást. Az Magyar Pszichológiai Társaság Ifjúsági Tagozata, ezért egy cikksorozat keretein belül igyekszik összegyűjteni a képzéseket, és ezáltal próbál segítséget nyújtani pszichológus hallgatók számára. A cikkek azonban nem csak a segítő szakmát választó hallgatóknak szolgálhatnak iránymutatásként, hanem azoknak az olvasóknak is, akik épp pszichológus-keresésen gondolkoznak. A cikkekből támpontokat kaphatnak, amik hozzájárulnak a számukra legmegfelelőbb szakember megtalálásához.

 

Az integratív pszichoterápiában használt eszközök

Integratív pszichoterápia esetén a terápiás órák jelentős részében a módosult tudatállapot formái – mélyhipnózis, relaxáció – vannak felhasználva. Gyakorlatban az integratív megközelítés azt jelenti, hogy minden esetben külön kell mérlegelni a betegségalakító tényezők arányát, meghatározni a változás szükséges és lehetséges irányát, megkeresni a beavatkozási pontokat, ezekhez pedig megpróbálni minél szelektívebb terápia-változókat rendelni.

Koragyerekkori elakadások, általánosan sérült személyiségstruktúrák, pervazív tünetegyüttesek és súlyos neurotikus állapotok esetén a hosszútávú (több, mint 40 terápiás óraszámú) pszichoterápiás beavatkozások elsődleges eszközét alkotják a katathym imaginatív pszichoterápia (KIP), valamint a hipnoanalízis – ego state („én-állapot”) terápia (EST).

Megfelelő motivációval és énerővel, jól funkcionáló személyiséggel rendelkező kliensek rövidtávú (15-40 terápiás óraszámú) stratégia jellegű, célzott pszichoterápiájához alkalmazható eszközök a neurolingvisztikus pszichoterápia (NLPt), a kognitív viselkedésterápia (CBT), a hipnobehaviorális technikák és az ericksoni rövidterápia (EBT).

pexels-cottonbro-6491960.jpg

Az integratív pszichoterapeuta

A szemlélet szerint a pszichoterapeuta aktív, kezdeményező és tervező. Vállalnia kell a felelősséget, hogy az egyént befolyásolja. A módszer nagyban épít a terapeuta élettapasztalatára és önbizalmára. Elsődleges feladata az egyén jelenlegi kereteire, környezetére való fókuszálás a jelenlegi viselkedés, reakcióminták és általános személyiségjellemzők számbavétele. Ezt követő feladata a klienst rávezetni arra, hogy mi az, ami diszfunkcionális (gyakran a „miért” fejtegetése nélkül). A diszfunkciót azonban nem tartja „én-idegen”, megszüntetendő résznek, inkább megmutatja, hogy milyen helyzetben lenne hasznos és funkcionális a zavaró viselkedés, s mindeközben segít a kliensnek átformálni azt. Célja lehető legegyszerűbben és leggyorsabban a változás előidézése a tudatalattiban a beteg jóléte érdekében. A terápiát maga a páciens végzi, a terapeuta feladata minden belső (erőforrás, készség, affinitás) és külső (környezet, család, barátok) tényező felhasználásával segíteni őt „irányban” maradni. Fontos a nem-kritikus, elfogadó atmoszféra és a betegre összpontosított figyelem.

 

A képzésről

Az Integratív Pszichoterápiás Egyesület rendszeresen indít képzéseket Budapesten, Debrecenben és Pécsen.

A képzés során hangsúly kerül az alábbiakra:

  • sajátélmény
  • módosult tudatállapot létrehozása, felhasználása és általános jellemzőinek megismerése
  • az említett módszerek és azok elméleti hátterének elsajátítása
  • a pszichoterapeuta személyiségének jellemzői, önismeret
  • a pszichopatológia és a személyiségfejlődés, valamint az általános pszichoterápiás szabályszerűségek, a betegvezetés és a kapcsolatkezelés beható ismerete.

Bemeneti feltétel a pszichológusi, orvosi vagy fogorvosi diploma, valamint a képzéssel párhuzamosan is megszerezhető pszichopatológiai ismeretek. Továbbá előfeltétel a képzés ideje alatt (ill. a képzés kezdetétől számított 5 éven belül) 250 óra egyéni vagy csoportos önismeret teljesítése pszichoterapeuta kiképzőnél (csak a pszichoterápiás egyesület igazolása elfogadott). Kimeneti feltétel 60 óra szupervízió, 20 óra egyéni sajátélmény. A teljes elméleti képzés 120 óra, mely körülbelül egy évet vesz igénybe, a szupervízió teljesítése pedig körülbelül fél-egy év. A képzésért félévente 50 továbbképzési pont jár, maximum 150 pont számolható el. Megszerezhető cím: integratív terapeuta, pszichoterapeuta szakvégzés esetén integratív pszichoterapeuta.

 

Bővebben olvasni ill. tájékozódni az Integratív Pszichoterápiás Egyesület honlapján lehet. https://www.integrativ.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mpt-it.blog.hu/api/trackback/id/tr9816790736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása