Magyar Pszichológiai Társaság Ifjúsági Tagozata

MPT Ifjúsági Tagozat

Hercegek, királylányok és sárkányok a lelki egészségért: a meseterápia módszere

Módszerspecifikus Képzés Katalógus

2021. november 14. - Szobotka Vanda

     fantasy-5201844_960_720.jpg

 

         Legtöbben a meséket mint tanító, üzeneteket hordozó történetekként ismerjük, amiket előszeretettel olvasunk fel kigyermekeknek. Ugyanakkor a meséknek a felnőtteknek is van mit tanítaniuk. A sok módszer közül a meseterápia egyedisége abban áll, hogy életkortól függetlenül is képes segítséget nyújtani az arra vágyóknak, mindezt úgy, hogy olyan világba helyezkednek közben, amit a különböző népek bölcs mesemondói hosszú évezredeken át megőriztek nekünk.

   A különböző módszerek terápiás alkalmazásának megismerése nem csak azok számára lehet fontos, akik segítő szakmában képzik magukat, hanem azok számára is, akik esetleg fontolgatják, hogy kipróbálják magukat terápiás helyzetben. Ebben igyekszik segítséget nyújtani a Magyar Pszichológiai Társaság Ifjúsági Tagozata, hogy minél szélesebb körűen megismertethesse a terápiás módszereket az olvasókkal, így megkönnyítve számukra a keresés folyamatát. A meseterápia azért is különleges módszer, mert bepillantást ad abba, hogy sok-sok évvel ezelőtt is hasonló nehézségekkel, életkorspecifikus élethelyzetekkel álltak szemben az emberek, mindemellett pedig történelmi és kulturális ízelítőt adnak a hallgatónak.

   A meseterápia a művészetterápia egyik ága, amely a személyiségfejlődés révén a jungi analitikus pszichológián alapulva igyekszik a hallgatónak segítséget nyújtani. A meseterápia hossza egyénenként nagyon változó lehet, de általában több hónapos, akár éves nagyságrendben is zajló folyamat, tehát nem rövid terápiás eljárás. Alapvetően a képi gondolkodással és a szimbólumok sokszínűségével dolgozik, amik jól alkalmazhatóak az adott probléma, elakadás megragadásában és vizualizációjában: legyen szó párkapcsolati, munkahelyi vagy önismereti nehézségekről, vagy akár gyászról, születésről. Gyakorlatilag nincs olyan leküzdendő akadály, feldolgozandó esemény, amelyre ne lehetne jó a mesék gyógyító ereje. A meséknek preventív szerepük van, vagyis kiváló eszközök az egészséges lelki állapot fenntartásában. Ahogy már az előbbiekből is kiderült, a mesék nem csak gyerekeknek szólnak, sőt. Egészen a 19. század végéig a mese eredendően felnőtteknek szóló műfaj volt. A meseterápia tehát emiatt is izgalmas módszer, mert korosztálytól függetlenül bárkinek támaszt nyújthat a legkülönbözőbb élethelyzetekben.

    Az olvasóban felmerülhet a kérdés, hogy vajon mitől lehet egy módszer ennyire hatékony. Ennek több magyarázata is adódik. Egyrészt, a meséknek több funkciója van. Segítenek

  •      tükröt állítani önmagunknak,
  •      kérdéseket megfogalmazni, amiknek a megfejtésére energiát kell fordítanunk,
  •      valamint iránytűként szolgálnak számunkra. 


Másképpen megfogalmazva segítenek nekünk abban, hogy önmagunkat kívülről szemlélhessük. Másrészt a szimbólumoknak és a képi gondolkodásnak nagy szerepük van a mélyebb megismerésben és megértésben. A sikeres terápiához azonban a megfelelő mese mellett fontos a terapeuta személye és maga a mesét hallgató hozzáállása is. Boldizsár Ildikó, a magyar meseterápia klasszikus alakja a mesék gyógyító erejét abban látja, hogy segítenek elindulni egy olyan úton, amely a nehézségekből kifelé vezet. Nem utolsó sorban a meseterápia jó eszköz lehet arra is, hogy a mesék világára újra nyitottak legyenek a felnőttek, hiszen a mesék nem csupán “fantáziatermékek”, hanem a mi valós világunk megértését és áthagyományozását szolgálják.

        Azoknak, akik a képzés felől érdeklődnek, összegezve bemutatjuk azokat az intézményeket, amelyek a módszer elsajátítására lehetőséget kínálnak:

  •       Semmelweis Egyetem: 40 órás Alkalmazott meseterápia képzés, 120 órás Alkotó-fejlesztő és klinikai metamorphoses-meseterapeuta képzés, 120 órás Alkotó-fejlesztő metamorphoses-meseterapeuta képzés,
  •       FÜPI (Független Pedagógiai Intézet): 120 órás Alkotó-fejlesztő metamorphoses-meseterapeuta képzés,
  •       Egri Eszterházy Károly Egyetem: Alkotó-fejlesztő mese-szakpedagógus képzés, valamint a 
  •       Lelki Egészségvédő Alapítványnál a Kincskereső Meseterápia Módszerében lehet képződni.


Források:

Antalfai Márta meseterapeuta honlapja: http://www.antalfaimarta.hu/index.html

Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány honlapja: https://asztali.lutheran.hu/megjelent-cikkek-rendezvenyeinkrol/asztali-beszelgetesek...-2013-meseterapia/

Boldizsár Ildikó meseterapeuta honlapja: https://www.boldizsarildiko.hu

Boldizsár Ildikó blogja: https://www.meseterapia.blog.hu

Boldizsár Ildikó (2010). Meseterápia – Mesék a gyógyításban és a mindennapokban. Budapest: Magvető

Kertész Kata meseterapeuta honlapja: https://www.kerteszkata-meseterapia.hu

Lelki Egészségvédő Alapítvány honlapja: http://www.lelkiegeszsegert.hu/index.html

Metamorphoses Meseterápiás Egyesület honlapja: https://metamorphoses.hu/

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mpt-it.blog.hu/api/trackback/id/tr6116755474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása