Magyar Pszichológiai Társaság Ifjúsági Tagozata

MPT Ifjúsági Tagozat

Egy rövid, mégis hatékony, tudományosan megalapozott pszichoterápiás módszer (CBT)

Módszerspecifikus Képzés Katalógus

2021. november 20. - Karaffa Klaudia

klau1.jpg

A Kognitív viselkedésterápia, -hallgatók és szakmabeliek körében csak „CBT”, amely az angol Cognitive Behavioral Therapy szóból tevődik össze-, egyfajta pszichoterápiás módszer, melyet akkor használnak, ha a páciens szeretné feltárni a cselekedeteit, viselkedéseit irányító érzéseket és gondolatokat. Kérdésként felmerülhet bennünk, hogy mégis miben különbözik a kognitív terápia a többitől?

 

A 20. század elején az analitikus introspekcióra válaszként megjelent a viselkedéslélektan alapja, melyet kísérletek sorozata által támasztottak alá. Mindössze 50 éve van aktívan jelen a színpalettán, ugyanis a 70-es évektől kezdve vált nyitottabbá, elterjedtebbé ez a fajta irányzat. Keresték a komplexebb viselkedésekre a magyarázatokat, ennek vizsgálataira és kezeléseire vonatkozó modelleket hoztak létre, és nem utolsó sorban a személyiségre, mint egy fontos tényezőre helyezték a hangsúlyt.

A terület úttörője Albert Ellis és Aaron T. Beck volt. Ellis világította meg elsőként azt, hogy a viselkedést nem csupán a külső környezeti tényezők, hanem a belső szubjektív világunk, látásmódunk nagyban befolyásolja.

Ez a terápiás módszer volt az első, amellyel a depressziós pácienseken segíteni tudtak, később személyiségzavarok esetében, szorongás csökkentésére is alkalmazták.

 

A terápia célja

A kognitív viselkedésterápia alkalmazásával megszüntethetőek a körülöttünk keringő negatív gondolatok, amelyek jelenléte egyenes utat jelenthet a depresszióhoz, a szorongáshoz és más egyéb faktorokhoz, amik a mindennapokat nehezítik. Ezek a negatív gondolatok vezérlőként működhetnek és képesek a személy hangulatát befolyásolni. A terápia során a páciens megvizsgálja, átértékeli ezeket a gondolatokat, bizonyítékokat keres rá, ezáltal egy realisztikusabb képet kap. Amint tudatosulnak ezek a gondolatok, az egyének könnyebben átfordítják a gondolkodásukat pozitív irányba.

 

Specifikus terápiák, melyek alkalmazzák a CBT-t

  • A Kognitív Terápia az érzelmek, a reakciók és a viselkedés azonosítására irányul.
  • A Multimodális Terápia elve szerint a pszichológiai kérdéseket 7 egymásra ható tényező alapján kell értelmezni, melyek a következők: befolyásolás, szenzáció, megismerés, viselkedés, képalkotás, interperszonális tényező, biológiai megfontolások.
  • A Dialektikus Terápia főként az érzelmi szabályozást és a figyelmet hangsúlyozza.
  • A Racionális Emotív Viselkedésterápia (REBT) során az irracionális gondolatokkal, hiedelmekkel dolgoznak együtt, amelyeket előhívnak a terapeuta segítségével, majd felismerik és megtanulják megváltoztatni azokat.

 

klau2.jpg

 

A Kognitív Viselkedésterápia szegmensei

A CBT terápia során a páciens és a terapeuta szorosan együttműködnek, közösen célokat hoznak létre, amelynek elérésében mindkét fél aktívan szerepet játszik. A terápia során a páciensnek jellemzően házi feladatokat kell megoldania.

Az emberek gyakran tapasztalnak olyan gondolatokat, amelyek tévhitként épülnek be és különböző problémás viselkedésekhez vezethetnek. Ezek a téves gondolati elmélyülések megannyi területen érezhetően fejtik ki hatásukat, mint például, párkapcsolat, család, munkahelyi kapcsolatokban.  A kognitív- viselkedésterapeuta elsőként hozzásegíti az egyént ahhoz, hogy felismerje ezeket az ártalmas, romboló gondolatokat, ezután a terapeuta segítségével a páciens elsajátít olyasfajta készségeket, amelyek az újra érkező pusztító gondolatok ellen védelmet nyújthatnak. Ezeket időről- időre valóságos helyzetekben beültetik.

A CBT célja a fokozatos, inkább lassabb, lépcsőfokról- lépcsőfokra haladás, amely inkább egy biztosabb változást hoz az egyén életébe, és egyfajta útravalóval ruházza fel, amelyeket a későbbiekben is felhasználhat.

És akkor lássuk, hogy milyen betegségtől szenvedő egyéneken alkalmazzák ezt a fajta terápiás módszert a legtöbben..

Táplálkozási zavarok, depresszió, szenvedélybetegségek (pl:alkoholizmus), szorongás, pánikroham, fóbia kezelésére. Ezen kívül bizonyítottan hatásos volt a figyelemhiányos hiperaktivitászavarban, illetve várandós nők szorongásos zavarainak kezelésében is.

Képzési helyek, ahol lehetőség van CBT konzultáns képzésre:

  • Vikote Kognitív és Sématerápiás központ (http://vikote.hu/)
  • Adler Graduate Professional School (online képzésre van itt lehetőség- Keystone online studies) (https://www.adler.ca/?gclid=CjwKCAiA1uKMBhAGEiwAxzvX94BCf_8BkDVoKMuy8UXOcQRN_mSHO36LElMqNoS-e6CUM2AnEmsb1BoCWqUQAvD_BwE )
  • A Semmelweis Egyetem ÁOK Klinikai Pszichológia Tanszékén lehetőség van Mindfulness alapú kognitív terápiás képzésre (https://semmelweis.hu/klinikai-pszichologia/oktatas/akkreditalt-tovabbkepzeseink/)

A bejegyzés trackback címe:

https://mpt-it.blog.hu/api/trackback/id/tr5916759822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása