Magyar Pszichológiai Társaság Ifjúsági Tagozata

MPT Ifjúsági Tagozat

Egy ősi nyelv terápiás alkalmazása – a szimbólumterápia jótékony hatása

Módszerspecifikus Képzés Katalógus

2022. február 25. - Szobotka Vanda

dad.jpg

A tudattalannal, a megfoghatatlan, láthatatlan elemekkel és ezeknek az emberre gyakorolt jelentős hatásával mindenki találkozott már élete során. A pszichoterápiában az ilyen érzeteknek, benyomásoknak igencsak fontos szerepük van a páciensekkel történő gyógyító munkában. A szimbólumok segítik a szakembert abban, hogy a páciens számára az addigi, ködös érzeteket kézzelfoghatóvá, megismerhetőbbé tegye, ezáltal pedig jelentős változás idézhető elő a személyek gondolkodásában. Ez adja a szimbólumterápia alapvető működési elvét.

 

A pszichológushallgatók számára fontos tájékozódni a különböző, rendelkezésükre álló módszerspecifikus képzések felől, hogy megtalálják a nekik legjobban tetsző terápiás eljárást. A Magyar Pszichológiai Társaság Ifjúsági Tagozata, ezért egy cikksorozat keretein belül igyekszik összegyűjteni a képzéseket, és ezáltal próbál segítséget nyújtani pszichológus hallgatók számára. A cikkek azonban nem csak a segítő szakmát választó hallgatóknak szolgálhatnak iránymutatásként, hanem azoknak az olvasóknak is, akik épp pszichológus-keresésen gondolkoznak. A cikkekből támpontokat kaphatnak, amik hozzájárulnak a számukra legmegfelelőbb szakember megtalálásához.

 

A pszichológiában a képi elemekkel történő munkavégzés elsősorban Junghoz és az általa alkalmazott aktív imaginációs technikához köthető, azonban más pszichológusok és pszichiáterek is foglalkoztak a szimbólumokkal, illetve azoknak a gyakorlati hasznával. A pszichológia új erőiránya, a transzperszonális pszichológia például visszatérően említést tesz a szimbólumokról. Egyik neves képviselője Roberto Assagioli, aki a szimbólumoknak 14 csoportját különböztette meg és hangsúlyozta hatékonyságukat a terápiában.

 

A pszichoterápiás gyakorlatban tehát már több évtizede jelen van a szimbólumokkal folytatott munka, hiszen rendkívül jó lehetőséget nyújtanak az élményfeldolgozás és a tudatosítás folyamatában. Fontos kiemelni, hogy a szimbólumterápia az autogén tréningen alapuló terápiás eljárás. Ahhoz, hogy a belső képekhez hozzá lehessen férni és érdemben dolgozni lehessen velük, fontos, hogy ellazult, relaxált állapotban legyen a páciens. Ez a fajta módosult tudatállapot segíti őt abban, hogy a logikus, racionális és cenzúrázott gondolkodásról egy szabadabb szemléletre helyeződjön a hangsúly. Ebben a folyamatban a páciensnek lehetősége nyílik arra, hogy befelé figyeljen, új nézőpontot vegyen fel és így a megfoghatatlan érzetek megfogható élményekké, érzelmekké váljanak. Amiket szavakkal nem, vagy csak nagyon nehezen tudunk közölni, azokat képekkel, szimbólumokkal egyszerűbben tudjuk kifejezésre juttatni. Ez a fajta ősi nyelv, amelyet ilyen esetben alkalmazunk, lényegi eszköz a tudatalattinkkal való kommunikációban, ami pedig kritikus eleme a szimbólumterápiának.

 

A szimbólumterápia mind egészséges, mind pedig neurotikus, fóbiás és pszichoszomatikus problémákkal küzdő személyeknél is alkalmazható, ez utóbbiak esetében a leghatékonyabb. Amiben a páciensnek segíthet a szimbólumterápia:

  • nyitottá válás
  • problémák felismerése
  • összefüggések megértése, tudatosítása
  • mintázatok felismerése
  • elfojtott érzelmek feloldása
  • konfliktusok, krízisek megoldása
  • önismeret mélyítése

qeq.jpg

Azok számára, akiket érdekelhet a szimbólumterápiában való részvétel, érdemes olyan szakemberek felkeresése, akik relaxációs és szimbólumterapeuta képesítéssel rendelkeznek. Akiknek viszont maga a képzés keltette fel az érdeklődését, azoknak ajánlom figyelmébe a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesületet, ugyanis ez az egyetlen olyan egyesület, amelynél akkreditált szimbólumterápiás képzés folyik. A képzéssel kapcsolatos legfontosabb információk egyike, hogy a szimbólumterápia (meditáció-imagináció) egy autogén tréningre épülő képzés, amely 220 óra sajátélményt, 70 óra elméletet és 70 óra szupervíziót foglal magában.

Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület honlapja: https://relaxacio.hu/

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://mpt-it.blog.hu/api/trackback/id/tr10017766088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása