Magyar Pszichológiai Társaság Ifjúsági Tagozata

MPT Ifjúsági Tagozat

Szexuálpszichológia- A tabutéma kibeszélése

Módszerspecifikus Képzés Katalógus

2022. március 09. - Simon Rebeka

r4t_1.jpg

A szex, szexualitás, szexuális vágy sok háztartásban igen kényes beszédtémának bizonyul, sokan elpirulnak ennek a 4 betűs szónak még a hallatára is, nem egy családban pedig teljesen tabutémának számít. Pedig életünknek szerves részét képezi a szexualitás, hiszen egy olyan természetes biológiai motivációkkal rendelkező folyamatról beszélünk, mint például az evés. Miért van akkor mégis ilyen szigorú szabályokkal körülvéve, és miért érzik magukat sokan kellemetlenül, ha beszélniük kell róla?

A pszichológushallgatók számára fontos tájékozódni a különböző, rendelkezésükre álló módszerspecifikus képzések felől, hogy megtalálják a nekik legjobban tetsző terápiás eljárást. Az Magyar Pszichológiai Társaság Ifjúsági Tagozata, ezért egy cikksorozat keretein belül igyekszik összegyűjteni a képzéseket, és ezáltal próbál segítséget nyújtani pszichológus hallgatók számára. A cikkek azonban nem csak a segítő szakmát választó hallgatóknak szolgálhatnak iránymutatásként, hanem azoknak az olvasóknak is, akik épp pszichológus-keresésen gondolkoznak. A cikkekből támpontokat kaphatnak, amik hozzájárulnak a számukra legmegfelelőbb szakember megtalálásához.

 

A szex rövid története

A szexualitás, mint velünk született ösztön, mely a fajfenntartást biztosítja az utóbbi 2000-3000 évben kezdett kialakulni. Előtte még a fogalmat sem ismerték, nem volt egy átfogó, egységesítő fogalom, mellyel a nemi életet jelölték. A 19. században az orvostudomány fejlődésével fény derült arra, hogy az állatok sőt a növények is mind nemi lények, és nemük igen nagy hatással van a viselkedésükre. Továbbá az anatómiai sajátosságok és a viselkedés összefüggéseire is fontos megállapítások születtek.

 

Miért lett belőle tabutéma?

A szexualitás fogalma a pszichoanalízis és egyes filozófusok hatására kiterjedt olyan, életünket meghatározó területekre is, mint a szerelem és a személyes boldogság. Azonban a hamarosan bekövetkező iparosodás és a feltörő polgárság hatására bekövetkezett az, aminek hozadéka még a mai nap is sok mindenkit érint: a szex tabutémává vált. Az iparosodás korában a profit érdekében a munkahelyeken szigorú fegyelmet követeltek meg az alkalmazottaktól, a spontán vágyak a profitnak rendelődtek alá, a feltörekvő polgárság a szeretkezés értelmét hivatalosan szinte kizárólag a gyermeknemzésben látta, aminek folyamatáról természetesen nem illett beszélni.

 

A szexuálpszichológia

A pszichoanalízis képviselői nagy hangsúlyt fektettek a szexualitásra, Sigmund Freud szerteágazó munkásságának szinte minden pontján találkozhatunk vele, a pszichoszexuális fejlődésen át, a libidón keresztül, a csábításelméletig. A szexualitás ilyen kiterjedt fogalomként a pszichoanalízisben szinte magát az életkedvet jelölte. Ebben az időben kezdett kibontakozni az az elgondolás, hogy a szexualitás a személyiség igen szerves része, mely az érzelmeket és a cselekedeteket is irányítja.

Elindult a szexualitás és a szexuális viselkedés részletesebb megismerése, a furcsa szexuális viselkedések feltárásával, a szexuális jelenségek megszámolásával és a szexualitás megmérésével. Ezután kezdődhetett a szexuális problémák gyógyítása a Helen Singer Kaplan  nevéhez fűzhető, a szexuálpszichológia alapjául szolgáló szexterápiával.

t4w.jpg

Mit csinál a szexuálpszichológus?

Mivel a szex és a szexualitás mindennapjaink igen fontos mozgatórugója, nem meglepő, hogy ha valamilyen szexuális probléma lép fel, az az egész életünkre hatással lehet. Minden személy életében felléphetnek elakadások, kételyek, melyek gyakran összekapcsolódnak a nemi szervekkel. Urbán Róbert szerint maga a szexuális probléma a tökéletes szex iránti vágyból fakad, mely aztán frusztrációhoz vezet. Az ezekkel az elakadásokkal és problémákkal küzdő felnőtteknek hivatott segíteni a szexuálpszichológus, aki az aktuális elakadásra fókuszálva, a jelenben próbálja kezelni a problémát.

 

A képzésről

A szexuálpszichológiai szakpszichológus szakirányú továbbképzés 4 félév alatt végezhető el. A képzés célja, hogy felkészítse a pszichológusokat szexuális természetű problémák kezelésére, a pszichológia sajátos lehetőségeire támaszkodva. A felvételhez pszichológia mesterképzési szakon szerzett oklevél, vagy pszichológia alapképzési szakon szerzett oklevél és arra épülően szerzett egészségpszichológia mesterképzési szakon szerzett oklevél szükséges. A képzés természetesen elméleti és gyakorlati ismereteket kínál, melybe beletartozik például a szexualitás tárgykörének általános ismeretei, a szexuális életre való felkészítés, részvétel esetismertető csoportban, szupervízió alatti esetvezetés és sajátélmény, pályaszocializáció és terepgyakorlat. A képzés ára 280.000 Ft/félév, kizárólag önköltséges finanszírozási formában indul.

 

Képzési helyek

ELTE PPK: https://ppk.elte.hu/szakiranyu/szexualpszichologiai-szakpszichologus. A képzés csak abban az esetben indul, ha a felvételizők száma eléri a minimum irányszámot (25 fő).

 

Források

Meskó, N. (2013). Szex és lélek- A párkapcsolatok pszichológiája. Pannónia Könyvek. https://www.researchgate.net/publication/235933332

Szilágyi V. (2006). Szexuálpszichológia (Köt. 4). Medicina Könyvkiadó Rt. https://mek.oszk.hu/03600/03600/03600.pdf

https://mindsetpszichologia.hu/szexualpszichologia-konyvbemutato-tudositasunk

https://ppk.elte.hu/szakiranyu/szexualpszichologiai-szakpszichologus

A bejegyzés trackback címe:

https://mpt-it.blog.hu/api/trackback/id/tr617776686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása