Magyar Pszichológiai Társaság Ifjúsági Tagozata

MPT Ifjúsági Tagozat

Sport és párkapcsolat: Hogyan fér meg a kettő egymás mellett?

2023. július 20. - Komáromi Liza

Mire számíthatsz, ha egy sportolóval szeretnél párkapcsolatban élni?

kep3jpg_2.jpg

A kapcsolatok minden ember életében kiemelkedő szereppel bírnak, befolyásolhatja ennek dinamikája és aktuális állapota a hangulatunkat, teljesítményünket pozitív vagy negatív irányba is. A szerelem óriási erővel tudja hatalmába keríteni az emberek életét, tele vagyunk élettel és pozitív gondolatokkal. Ez a profi sportolók esetében sincs másképp, hiszen a párkapcsolatuk minősége nagy hatással van a sportágukban nyújtott teljesítményükre és sikereikre. A sportvilágból számos példa fellelhető arra, hogy hogyan lehet befolyással a partner a sportoló karrierjére, illetve a sportoló teljes elkötelezettsége szintén nagy hatással van a párkapcsolatra. Emiatt a sportolók párkapcsolati hátterére egyre nagyobb figyelem összpontosul már az edzők által is. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a sportpszichológusok szerint a sportolók egy bizonyos helyzetben való viselkedése gyakran az egyéb kontextusban megnyilvánuló magatartására is kihat. A hivatásos sportolóknak általában a hét minden napján vannak edzéseik, amin felül versenyeznek is. Sokszor hosszú időre elutaznak egy-egy verseny miatt és mindemellett sok egyéb stresszt okozó tényezővel kell szembenézniük, amelyek megterhelőek mind mentális, mind fizikális szempontokból. 

Jöjjön egy kis neurológia...

A dopaminrendszer elsősorban a megerősítésre és jutalmazórendszerre fejti ki hatását: ez az, ami miatt újra és újra futócipőt húzunk, vagy újra és újra találkozunk egy számunkra kedves emberrel. A dopaminrendszer aktivitása a szerelemben kialakuló boldogságérzéshez is szorosan kapcsolódik, de egyéb helyzetekben is ez a rendszer aktiválódik, mint például a kitűzött táv lefutásánál, amit szeretünk. A sportolók edzőkhöz, csapattársakhoz és szülőkhöz való kapcsolatát vizsgáló kutatások szerint azok a szociális interakciók, amelyekben a csapattagok együtt élik meg a győzelemmel járó boldogságot, oxitocint szabadít fel, amely elősegíti a kötődést, így feltételezhetjük, hogy a szerelmi kapcsolatok is hasonlóan erőteljes hatással vannak a sportolókra. Mivel a rendszerek együttesen működnek, így nem lehet kizárni egy szerelem által okozott hatást, amely akár jelentős befolyással is lehet a sportolás közbeni teljesítményre. 


kep1_1.jpg

Párkapcsolati dinamika fontossága

A sportoló párkapcsolatában a partnerre is nagy felelősség hárul. A partner szerepe bizonyos helyzetekben kiemelkedően fontos lehet, hiszen ő az, aki a támogatásával és bizalmával segíti a sportolót, amely sokszor lemondásokkal jár. Ennek megfelelően célszerű ezt már a kapcsolat kezdetétől fogva tudatosítani, így könnyebben lehet túljutni az esetleges konfliktusokon. A kutatások és a megkérdezett sportolók alapján a szerelem fokozhatja a sportteljesítményt, azonban ennek feltételei vannak. Az egyéni sportnál nagyobb összefüggést lehet felfedezni, mint csapatsportoknál. Kiemelten fontos, hogy a sportolónak mennyire stabil és kiegyensúlyozott a párkapcsolata.  Azok a személyek, akik ki tudtak alakítani erős párkapcsolatot, sokkal támogatóbb környezetet voltak képesek maguk köré teremteni, mint azok, akiknek a párkapcsolata alapvetően is szegényes volt. Egy 2003-as tanulmányban kimutatták, hogy azok az egyének, akiknek a házasságában a viszályok voltak jellemzőbbek, a munkahelyi elégedettsége alacsonyabb volt – jelen esetben sportolóknak a sport a hivatalos munkavégzése, míg a házassággal vagy párkapcsolattal való elégedettség növelte a munkával való elégedettséget.


kep2.jpg

Források: 

Jowett, S., & Cramer, D. (2009). The Role of Romantic Relationships on Athletes’ Performance and Well-Being. Journal of Clinical Sport Psychology, 3(1), 58–72. 

Kulcsár Johanna. (2019). A sportpályán is győztessé tesz a szerelem? Mindset Pszichológia Magazin. https://mindsetpszichologia.hu/a-sportpalyan-is-gyoztesse-tesz-a-szerelem



A bejegyzés trackback címe:

https://mpt-it.blog.hu/api/trackback/id/tr5318174488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása