Magyar Pszichológiai Társaság Ifjúsági Tagozata

MPT Ifjúsági Tagozat

„Azért tettem, mert szeretlek; Ilyen sosem történt; Csak paranoiás vagy” – manipuláció és érzelmi zsarolás, a Gaslighting

2023. június 09. - Pálffy Dorottya

gaslighting_cikk_1_kep-min.jpg

„It is always someone else’s fault. This is the gaslighters’ mantra.”

– Stephanie Moulton Sarkis

 

A gaslighting ismertetése

A fogalom eredete

A fogalom Patrick Hamilton Gázláng (eredeti címe: Gas Light (1939) című színdarabja, továbbá az ebből készült 1944-es film hatására került be a köznyelvbe. A történet egy házaspárról szól. A férj a kedvesség álcájával manipulálja feleségét annak érdekében, hogy múltbéli bűne rejtve maradjon (ii).  

A gaslighting jelentése

A film története alapján már sejthetjük, hogy a fogalom jelentése a manipuláció, érzelmi bántalmazás fogalomkörével van összefüggésben. Egy ilyen kapcsolatban két félről beszélhetünk: gaslighter (aki manipulál) és a gaslightee (akit manipulál). A gaslighter hatalmának és igazságérzetének megőrzése érdekében befolyásolja a célszemélyt, ezzel pedig aláássa valóság érzetét és mentális stabilitását. Célja, hogy kontrollt szerezhessen, irányíthatóvá tegye áldozatát, aki ezáltal kételkedni kezd saját megítélésében, így kiszolgáltatottá váljon. A manipulált személy gyengének és izoláltak érzi magát, nem tud kihez segítségért fordulni (ii).

Gaslighter taktikái

A gaslighting leginkább szociopatákra és nárcisztikus személyekre jellemző. Próbálnak teljes kontrollt szerezni áldozataik érzései, gondolatai és cselekedetei felett. Szociopatákra jellemző, hogy a társadalmi erkölcsöknek hátat fordítanak, megszegik a törvényeket, kihasználnak másokat, meggyőzően hazudnak és egyben el is tudják hitetni veled, hogy semmi rossz dolgot nem tettek (i)

Különböző taktikákat alkalmaznak annak érdekében, hogy célszemélyüket/ a gaslightee-t bizonytalanságban tartsák. Ezek leggyakrabban különböző kombinációkban jelennek meg a gaslighter viselkedésrepertoárjában, de előfordul, hogy külön-külön alkalmazza őket (ii). 

 

A gaslighter által alkalmazott taktikák és magatartások többek között:

  • minimalizálás (tehát, mikor valamit a valóságnál kisebbnek állítunk be, azáltal, hogy tagadjuk, vagy elutasítjuk a jelentőségét), 
  • szelektív figyelmetlenség/figyelem,
  • megtévesztés, félrevezetés,
  • rejtett megfélemlítés, burkolt fenyegetés, 
  • bűntudat kiváltása, megszégyenítés,
  • áldozat rágalmazása,
  • ártatlanság, zavarodottság, tudatlanság színlelése,
  • tartós tagadás, ellentmondás,
  • hazudozás (i).

Mik a gaslighting jelei?

Ha azt érzékeljük, hogy partnerünk/munkatársunk/családtagunk szándékosan elhallgat információkat, hazudozik, rendszeresen bántalmaz szóbeli módon – ált. sértő viccek formájában - az már intő jel lehet. A gaslighter próbálja elterelni figyelmünket a külső forrásokról, amik az általa állított ellentétét igazolnák. Azáltal, hogy a kapcsolatunkat elvágja a külvilággal gyengíti önbecsülésünket, melynek következtében értéktelennek érezhetjük magunkat és kiszolgáltatottnak (i).

Gyakori kifejezések, melyeket a gaslighter alkalmazhat (iii):

  • „Sosem mondtam ilyet” 
  • „Ez sosem történt meg”
  • „Azért tettem, mert szeretlek”
  • „Te vagy a probléma, nem én”
  • „Csak képzelődsz”
  • „Paranoiás vagy”
  • „Ez nem olyan nagy ügy”
  • „Nem tudom miért csinálsz ebből ekkora ügyet”
  • „Te csak bizonytalan vagy”




Hol jelentkezhet a gaslighting?

A gaslighting minden féle környezetben előfordulhat, mind magánéletben, baráti és párkapcsolatban, iskolában, munkahelyen, vagy akármilyen intézményes és szisztematikus rendszerben (i).

A gaslighting hatása

A gaslighting zavarodottságot, csökkent önbecsülést, növekvő önbizalomhiányt, szorongást, depressziót és pszichózist is okozhat (ii). Az áldozat reménytelennek láthatja a helyzetet, megát kétségbeesettnek, zavarodottnak érezheti, elkezdhet kételkedni önmagában is (i).

gaslighting_cikk_2_kep.jpg

Hogyan reagálj a gaslightingra?

A gaslighting felismerése az első lépés ahhoz, hogy tudjunk tenni ellene. A beazonosítás után ne hibáztasd magad, érezz együtt önmagaddal, engedd magadnak, hogy megéld a negatív érzéseidet, ahogy a pozitívakat is. Egy szakember felkeresése is segíthet, hogy világosabban lásd a problémát, ahogy segíthet is abban, hogy újra megtaláld önmagad (iii). 

Források:

  1. Petric, D. (2018). Gaslighting and the knot theory of mind. 
  2. Hightower, E. (2017). An exploratory study of personality factors related to psychological abuse and gaslighting (Doctoral dissertation, William James College).
  3. Regan, S. (2022). 28 Examples Of Gaslighting + Phrases To Look Out For, From Relationship Experts

A bejegyzés trackback címe:

https://mpt-it.blog.hu/api/trackback/id/tr7218143014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása