Magyar Pszichológiai Társaság Ifjúsági Tagozata

MPT Ifjúsági Tagozat

Az óvodáskori bántalmazás jelensége – „bullying-előkép”

2023. október 20. - Pálffy Dorottya

knjl.jpg

Óvodások és a bullying

Az óvodáskori agresszióról egyelőre nem sok tanulmány áll rendelkezésünkre, azonban a bántalmazás komoly hatással lehet a gyermekek későbbi társas kapcsolataira, önképére, önbizalmára nézve. 

A gyermekek körében már óvodáskor előtt is megfigyelhető agresszív viselkedés olyan 1 éves kortól kezdődően. Azonban óvodáskorban leginkább a tulajdonharc, az akadályoztatás és a játéktárgy megszerzése válthatja ki, továbbá a társak közötti konfliktusok, versengések. 

Bullying fogalma

A bullying egy olyan fajta ismétlődő, ártó szándékú fájdalomokozás, mely során az áldozat nem tudja megvédeni önmagát, továbbá a felek egyenlőtlen hatalmi viszonyban állnak egymással.

Szándékos-e a bántalmazás?

Felmerül a kérdés, hogy vajon ebben a korban ez a fajta agresszió bullyingnak minősül-e. Az óvodások és iskolások bántalmazása között több hasonlóság is van, azonban fontos kiemelni, hogy óvodáskorban mind kognitív, mind affektív szinten még kevésbé érettek a gyermekek. Kognitív fejlődésükre az egydimenziós gondolkodás és az egocentrizmus, illetve a következményetika jellemző. 

Na de mit is jelentenek ezek a fogalmak?

Következményetika: „egyes tettek megítélésénél hajlamosabbak a károkozás mértékét figyelembe venni”.

Egydimenziós gondolkodás: amikor egy tárgynak csak egy tulajdonságát veszi alapul, képtelen az adott tárgyra jellemző többi tulajdonságot egyszerre figyelembe venni.

Egocentrizmus: amikor egy személy a világot csakis a saját nézőpontjából tudja figyelembe venni.

Továbbá az óvodásokra a gyenge önkontroll, alacsony toleranciaszint és a vágyak késleltetésének nehézsége jellemző. Illetve az érzéseik kifejezésével is problémájuk adódik. 

Bullying típusai

Három fő típusát különböztethetjük meg:

  1. Fizikai bántalmazás

Óvodások körében a leggyakrabban fellépő a három típus közül, irányulhat személyekre, például ilyen a verekedés, karmolás, lökés, illetve tárgyakra, például mások tárgyainak megrongálása. 

  1. Verbális bántalmazás

Ez a verbális készségek fejlődésével válik gyakrabbá, ilyen a csúfolás, fenyegetés, kinevetés.

  1. Kapcsolati vagy pszichológiai bullying 

Ilyen például a kiközösítés, kirekesztés, közös játék elutasítása, zsarolás, továbbá pedig a szerepjáték során azonosítható nemkívánatos szerepbe való kényszerítés, mely specifikusan óvodások körében fordul elő.

A bántalmazás típusainak előfordulásában is vannak nemi különbségek, míg fiúkra a fizikai agresszió, és a direkt verbális bántalmazás jellemző, addig lányokra a kapcsolati bullying. Azonban a bántalmazás összességében fiúk körében gyakrabban fordul elő, többször válnak bántalmazóvá és áldozattá is.

Kiket érint leginkább a bántalmazás?

Az áldozatok az esetek többségében fiatalabbak és fizikailag gyengébbek, mint a bántalmazó. Feltűnő lehet még továbbá egy átlagostól eltérő külső jegy, mint például a szemüveg. Illetve szociális készségeikkel, mozgáskoordinációjukkal is kilóghatnak a többiek közül, mely miatt a bántalmazó kiválaszthatja őket. 

pexels-pixabay-256657.jpg

Kiből válhat bántalmazó?

Az óvodás bántalmazók általában nagyobbak, erősebbek társaiknál, agresszív, impulzív viselkedéssel és erkölcsi belátás hiányával, továbbá gyengébb empátiás készségekkel jellemezték őket. Leginkább a direkt fizikai bántalmazás lép fel náluk.

Következmények

A bullying komoly hosszútávú, negatív következményekkel járhat, mely már pár alkalommal bekövetkezett bántalmazás során is megjelenhet. Tanulmányok kimutatták, hogy az óvodások és iskolások hasonló mértékű traumaként élhetik meg a bántalmazásokat. A bullying hatására továbbá óvodások körében megfigyelték a pszichoszomatikus tünetek megjelenését, például hasfájást, az óvoda elutasítását, depresszív állapot kialakulását, illetve az áldozattá válás alacsony önértékeléshez és szégyenérzethez vezethet. Ezek függvényében kiemelt fontosságú, hogy mind a szülők, mind az óvónők felfigyeljenek a bullying jeleire, és közbeavatkozzanak.  

Az alábbiakban láthatod, hogy kikhez fordulhatsz abban az esetben, ha érintett vagy bántalmazásban:

  • Országos Kríziskezelő Információs Szolgálat
  • NANE
  • Safer Internet
  • Alapvető Jogok Biztosának Hivatala
  • Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány
  • Patent Egyesület
  • Háttér Társaság
  • Gyermekjóléti Szolgálat
  • Családsegítő Központ

Források

  1. Márkné Ribiczey, N., Szabó, B., & Jármi, É. (2018). Bullying az óvodában–Az óvodai bántalmazás sajátosságai. Alkalmazott Pszichológia, 18(1), 91-112.
  2. http://janus.ttk.pte.hu/tamop/kaposvari_anyag/jozsef_istvan/az_rtelmi_fejlds_megkzeltse.html (Megtekintve ekkor: 2023.10.13, 9:57)
  3. https://mindsetpszichologia.hu/nezd-apa-korulottem-forog-a-korhinta-a-gyermeki-egocentrizmusrol (Megtekintve ekkor: 2023.10.13, 9:59)

A bejegyzés trackback címe:

https://mpt-it.blog.hu/api/trackback/id/tr7918237277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása